joi, 16 octombrie 2008

Generalii Chiţac şi Stănculescu au intrat în puşcărie pentru 15 ani

Generalii Victor Atanasie Stănculescu şi Mihai Chiţac vor sta 15 ani după gratii pentru comiterea infracţiunilor de omor deosebit de grav şi tentativă la omor deosebit de grav. Aşa au decis ieri judecătorii Curţii Supreme, care au adăugat că îi obligă pe cei doi să plătească, în solidaritate cu Ministerul Apărării, şi aproximativ 46 de miliarde de lei vechi către cele 226 de victime din timpul reprimării sângeroase a manifestaţiilor izbucnite la Timişoara în perioada 16-22 decembrie 1989. Înainte de 21 decembrie, aici au fost ucişi 73 de protestatari.

La numai câteva ore de la pronunţarea sentinţei, judecătorii au trimis Tribunalului Militar Bucureşti mandatele de executare a pedepselor cu închisoarea emise pe numele generalilor. De altfel, în scurt timp acestea au şi fost puse în aplicare: Chiţac a fost „săltat“ de acasă, iar Stănculescu de la conferinţa de presă pe care a susţinut-o la Hotelul Howard Johnson.

Chiţac, prezent la pronunţare, Stănculescu ţine conferinţe

La pronunţarea verdictului, în sala de judecată a fost prezent doar Mihai Chiţac. Acesta a catalogat procesul şi sentinţa drept „o decizie politică“ şi „o mascaradă de proces“, „dictat din umbră“ de un anume Constantinescu, precizând însă că nu este vorba despre fostul preşedinte Emil Constantinescu.

La rândul lui, Teodor Mărieş, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, a declarat că decizia Curţii Supreme este una corectă. „Decizia de astăzi (ieri - n.r.) de menţinere a pedepsei pentru cei doi inculpaţi este corectă, dar din punctul de vedere al daunelor sentinţa este injustă, iar unii revoluţionari nici nu s-au auzit pe lista strigată în sală“, a declarat Mărieş.

La ora 18.00, a ieşit la declaraţii şi generalul Stănculescu. Acesta a susţinut o conferinţă de presă în care a arătat că a fost condamnat pentru că puterea politică din România a dorit un vinovat. Întrebat de ce a fost el vinovatul şi nu altcineva, Stănculescu a răspuns: „Pentru că generalul Milea (fostul ministru al apărării) a fost mortul care nu mai era. Generalul Guşă a fost, de asemenea, mortul care nu mai era“.

Stănculescu a mai susţinut că el a fost cel care a schimbat cu adevărat regimul comunist: „Eu am schimbat regimul prin forţa militară. Eu am fost cel care a condus operaţiunile de la Târgovişte care s-au încheiat cum s-au încheiat“. Acesta a mai sugerat că la mijloc ar fi vorba despre nişte interese şi că nu s-a dorit aflarea unor lucruri care vor fi cunoscute abia „după dispariţia mea de pe pământul românesc“.

Imediat după ce conferinţa s-a încheiat, generalul Stănculescu a fost „săltat“ de un echipaj al Serviciului Urmăriri, care, de altfel, s-a aflat în sală pe durata declaraţiilor de presă. Cu numai o oră înainte, poliţiştii s-au prezentat şi la locuinţa lui Mihai Chiţac, care a fost dus la sediul Poliţiei Capitalei pentru a i se întocmi formele legale de încarcerare.

Potrivit unor surse din poliţie, din cauza vârstei înaintate şi a problemelor de sănătate, cei doi au fost încarceraţi aseară la Spitalul Penitenciarului Jilava. (A colaborat Andreea Vădan)

PEDEAPSĂ

Ar trebui să execute minimum 7,5 ani

Cei doi au fost condamnaţi prima oară pe 15 iulie 1999 de Curtea Supremă de Justiţie. Pedeapsa a rămas definitivă pe 25 februarie 2000, când Completul de nouă judecători a respins recursurile formulate de generali. Imediat după pronunţarea sentinţei, Stănculescu a fugit din ţară şi s-a întors odată cu venirea la putere a lui Ion Iliescu. Câteva luni mai târziu, procurorul general Tănase Joiţa a promovat un recurs în anulare în favoarea celor doi. Drept urmare, pe 22 martie 2004, Secţiile Unite ale Curţii Supreme au admis recursul lui Joiţa şi au decis rejudecarea procesului Revoluţiei de la Timişoara. Specialiştii în Drept spun că Stănculescu şi Chiţac ar trebui să execute cel puţin 7,5 ani de închisoare. Şi asta pentru că, potrivit legii, condamnaţii trecuţi de 60 de ani pot fi liberaţi condiţionat după executarea a jumătate din pedeapsa de peste 10 închisoare.

Niciun comentariu: